Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Vodič za lakše snalaženje na RGN-u – Poveži znanost, tehnologiju i pustolovinu.
RGN FAKULTET

Vodič za lakše snalaženje na RGN-u

event 09.08.2021.

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

Nema studenta koji se već u prvim danima i tjednima nije sreo s pojmovima kao što su referada, Studomat, ECTS bodovi, praksa, ERASMUS, studentske udruge i drugi, a u čije značenje nije bio potpuno siguran niti je znao što bi zapravo s njima mogao i trebao napraviti. Stoga smo za ovogodišnje i sve buduće brucoše, s pomoću trenutnog predsjednika Studentskog zbora Stijepe Grljevića, napravili mali vodič za lakše snalaženje na fakultetu kako bismo pobliže objasnili spomenute pojmove na primjeru našeg fakulteta.

Prvi koraci – mentor, referada, Studomat i Office 365

Svakom brucošu na početku studentske godine znanstveno-nastavno osoblje dodjeljuje mentora koji periodično prati napredak studenta te ga savjetuje o svemu što bi mu mogla biti nepoznanica. Pritom ne morate čekati da se vama mentor javi, nego ga slobodno već u prva dva tjedna nastave sami kontaktirajte, popričajte uz kavu i upoznajte se. U prvim ćete tjednima nastave imati priliku i pogledati predstavljanje programa studentskih udruga koje djeluju na fakultetu, a ako će vam se svidjeti ono što će vam prikazati, rado će vas i upisati u udrugu kao svojeg novog člana. Uvodni je tjedan na fakultetu, kao i tijekom ostatka godine, rezerviran i za brojne radionice, edukacije i gostujuća predavanja raznih stručnjaka kojima fakultet nastoji približiti struku studentima i dati im uvid u studij i poslove koji su pred vama.

Referada je jedno od najvažnijih mjesta na koje morate obratiti pažnju na fakultetu, jer kroz nju prolazi sve što je vezano za studiranje. Služi kao administrativna potpora studentima, a u nju ćete najčešće ići po razne potvrde koje su vam potrebne iz različitih razloga. Međutim, takve je potvrde moguće dobiti i putem informacijskog sustava visokih učilišta Studomata. Studomat služi studentima i za upis viših godina, prijavu i odjavu kolokvija (provjere znanja iz jednog dijela gradiva) i ispita (cjelovite provjere znanja), ažuriranje privatnih informacija i eventualnu prijavu problema sa svojim korisničkim računom u ISVU-u (Informacijskom sustavu visokih učilišta, odnosno korisnički račun na Studomatu). Prijava na Studomat može se obavljati na bilo kojem uređaju, a za studentske se potrebe u hodniku fakulteta nalaze i dva računala. U prvim danima potrebno je prijaviti se s privremenom lozinkom te je potom promijeniti kako bi račun bio potpuno aktiviran o čemu svaki student dobiva pisanu uputu.

Velika je pogodnost koju ostvarujete već na samom početku studiranja mogućnost korištenja usluga Microsoft Office 365 na temelju ugovora fakulteta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svaki naš student tako ima pravo na pet licenci za korištenje programa sustava Officea te službenu studentsku e-mail adresu.

ECTS bodovi, organizacija nastave i demonstratura

Ispiti koje prijavljujete bodovani su sustavom standardiziranim na razini cijele Europe, tzv. ECTS bodovima (The European Credit Transfer and Accumulation System), koji predstavljaju količinu opterećenja za pojedini kolegij. Jedan bod predstavlja otprilike 25 do 30 sati koje je potrebno uložiti u rad. To bi značilo da vam je za polaganje predmeta od 5 ECTS bodova potrebno između 125 do 150 sati, u koje je uključeno i pohađanje vježbi, predavanja i terenskih nastava, izrada zadaća i samostalnih radova te učenje). Najviše bodova nose opsežniji kolegiji koji se izvode više puta tjedno te u sklopu kojih se rade brojni programi i domaće zadaće.

Kad je riječ o nastavi tijekom pandemije koronavirusa, Stijepo nam je otkrio kako izgleda izvođenje nastave na daljinu: „Organizirana je u hibridnom modelu, što znači da studenti određenog smjera jedan tjedan nastavu pohađaju online, a drugi tjedan uživo na fakultetu. Pritom se uglavnom na daljinu izvodi teorijski dio, kao i dio praktičnog gradiva. Uživo se izvode samo vježbe koje je teže pokazati, ali i savladati na daljinu.“ Između ostalog, imat ćete priliku slušati i goste predavače, a predavanja organiziraju nastavnici ili Society of Petroleum Engineers, American Association of Petroleum Geologists i Studentski zbor (o njima ćete saznati malo kasnije). Što se literature za ispite i vježbe tiče, većina je materijala dostupna na internetskoj platformi Merlin ili ih možete potražiti u knjižnici.

Ako dovoljno vremena provedete na platformi Merlin ili u knjižnici i budete odličan student, možda dobijete priliku postati demonstrator. Demonstratori su studenti koji su položili određeni kolegij, najčešće s ocjenom izvrstan, a zadatak im je u suradnji s predmetnim nastavnikom pomagati kolegama koji pohađaju taj kolegij. Demonstratora predmetni nastavnik predstavlja na uvodnom satu, a same se demonstrature mogu izvode na različite načine, prema dogovoru. Naravno, ne treba napominjati kako je demonstratura odlična prilika za jačanje svojih znanja i kompetencija tijekom studija, a kasnije služi i kao sjajna crtica u životopisu koju će budući poslodavci znati cijeniti i vrednovati.

Izvannastavne aktivnosti

Mnogim brucošima nisu odmah poznate sve mogućnosti koje im obrazovanje na RGN-u nudi i često tek na višim godinama, nakon položenih različitih kolegija, dobivaju jasnije viđenje o područjima u kojima unutar struke mogu djelovati. S obzirom na razvoj i napredak tehnologije u svijetu, naše su struke sve primjenjivije, a i održivije. Jedan je od načina za bolje upoznavanje fakulteta, kao i kolega, učlanjenje u određenu studentsku udrugu. Na fakultetu tako djeluju već spominjani Society of Petroleum Engineers (SPE) i American Association of Petroleum Geologists (AAPG), međunarodne udruge kojima je cilj globalna povezanost studenata, nastavnika i stručnjaka iz branše. Uz takvu mikrozajednicu i mnoštvo dodatnih aktivnosti koje nude priliku za upoznavanje i razmjenu iskustava, tipičnu nesnalažljivost i nelagodu brucoša na početku studija mnogi studenti na RGN-u već nakon par dana zamijene snažnim osjećajem pripadnosti fakultetu.

Tome uvelike pridonosi i Studentski zbor koji okuplja studente u svrhu boljeg informiranja, povezivanja i organizacije raznih događaja. Stijepo napominje kako se svake godine tradicionalno organizira brucošijada, dok se u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem na fakultetu održavaju edukativna predavanja, razne radionice te sportsko-edukativna manifestacija Georudarijada. „Georudarijada okuplja studente s devet fakulteta s područja jugoistočne Europe, a primarna joj je svrha povezivanje sa studentima srodnih područja kroz znanstvena i sportska natjecanja. To je svakako značajna pogodnost, uzimajući u obzir da predmeti istraživanja naših struka često sežu van granica naših država, ističe Stijepo.

Pri Studentskom zboru djeluje i studentski pravobranitelj koji je na raspolaganju svim studentima ako se žele informirati o svojim pravima ili problemima. Dio članova Studentskog zbora sudjeluje u radu Fakultetskog vijeća gdje, uz znanstveno-nastavno osoblje Fakulteta, izravno sudjeluju u donošenju odluka vezanih za rad i ustrojstvo fakulteta.

Ako ste pak ljubitelj sporta, ekipe RGN-a sudjeluju na raznim natjecanjima u futsalu, košarci, vaterpolu i veslanju, a učlanjenjem u Speleološki klub Ozren Lukić (SKOL) možete proširiti znanje o speleologiji i baviti se istraživanjem špilja i jama. Završetkom speleološke škole koju SKOL organizira svako proljeće možete postati speleološki pripravnici te na taj način steći znanja i tehnike za sigurno kretanje u speleološkim objektima. Studentima članovima omogućeno je aktivno sudjelovanje u provedbi projekata vezanih za zaštitu okoliša, speleološke edukacije te druge aktivnosti kluba, a u klubu mogu dobiti i korisne informacije ako se odluče na pisanje završnih i diplomskih radova speleološke tematike.

Praktično i životno iskustvo

Na studijima rudarstva i naftnog rudarstva postoji ljetna praksa koja je obvezna za sve studente. Također,  uveden je i program stručne prakse za koju se mogu prijaviti svi, ovisno o dostupnim pozicijama. Praksa se odrađuje u privatnim kompanijama te raznim institutima i ustanovama koje djeluju u području naših struka.

Praktično, ali i životno iskustvo možete dobiti i kroz ERASMUS+, program studentske mobilnosti. Fakultet ima ugovore s fakultetima iz devet zemalja – Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Portugala, Slovenije i Španjolske. „Također postoji i CEEPUS, program mobilnosti koji nudi razmjene u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Slovačkoj. Studijski programi vrlo su slični, a jedino što se negdje može razlikovati jest izvođenje kolegija na različitim godinama i semestrima“, otkriva Stijepo.

Atraktivna karijera

Naposljetku, važno je naglasiti i kako RGN nudi studijske smjerove koji otvaraju velike mogućnosti za zaposlenje, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Velik broj rudara po završetku fakulteta zapošljava se na raznim pozicijama od rudnika, preko građevinarstva i geotehnike pa sve do zbrinjavanja otpada. Većim fokusom na geotermalne izvore otvaraju se i sve veće mogućnosti za naftne rudare. Geolozi se mogu baviti svim područjima vezanim za tlo i podzemlje, a posebno s ekologijom i vodama. „Naši studijski programi nude brojne nesvakidašnje aktivnosti, među kojima su svakako najzanimljivije terenske nastave. Struke su međusobno vrlo srodne pa se kroz studiranje velika pozornost stavlja na važnost međusobne kvalitetne suradnje rudara, naftaša i geologa“, zaključuje Stijepo.

Na RGN-u vlada ugodna i prijateljska atmosfera, a kroz razne se aktivnosti, poput spomenute Georudarijade, druženja u prostoru Udruge SRETNO! te Skoka preko kože, tradicionalne inicijacije u rudarski stalež, međusobna povezanost ostvaruje već u prvim danima studiranja.

Čitaj o nama

Pitaš se kako će izgledati tvoj studentski život i karijera nakon što završiš RGNF? Donosimo ti članke s iskustvima sadašnjih i bivših studenata koji nude odgovore na ova i brojna druga pitanja!

RGN FAKULTET

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima na našem fakultetu, poput članstva u Studentskom zboru, SKOL-u ili pak nekom studentskom, sportskom timu, jedna se udruga osobito ističe i ima posebno mjesto u srcu svih brucoša, sadašnjih i nekadašnjih studenata RGN-a.

RGN FAKULTET

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

RGN FAKULTET

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

RGN FAKULTET

Terenska nastava idealna je prilika za stjecanje ekspertize tijekom putovanja diljem Hrvatske i šire te upoznavanje s novim kolegama, profesorima ili stručnjacima.

RGN FAKULTET

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

INDEX.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.