Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Saznajte zašto je top studirati na RGN-u – Poveži znanost, tehnologiju i pustolovinu.
RGN FAKULTET

Saznajte zašto je top studirati na RGN-u

event 06.08.2021.

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

1. Radit ćete s eksplozivima

Ne, nije šala i ne radi se o filmskim efektima. Ovdje pričamo o stvarnim eksplozivima, no budite bez brige – sva se ispitivanja i eksperimenti izvode u strogo kontroliranim uvjetima i pod budnim okom profesora sa Zavoda za rudarstvo i geotehniku.

Naime, RGN je jedini fakultet u Hrvatskoj koji obrazuje stručnjake za primjenu eksploziva za različite namjene. Najviše se eksploziva u rudarstvu utroši za pridobivanje mineralnih sirovina i građevinarstvu za iskop građevnih jama, tunela i drugih podzemnih objekta.

Dakle, kao studenti rudarstva imat ćete priliku prisustvovati različitim ispitivanjima u fakultetskom Laboratoriju za ispitivanje eksplozivnih tvari, gdje se izvode znanstvena i nastavna djelatnost te se provodi ispitivanje privrednih eksploziva, inicijalnih sustava i inicijalnih sredstava, pirotehničkih proizvoda za zabavu i tehničku namjenu kao i ostalih eksplozivnih tvari. Na poligonu laboratorija provode se ispitivanja vezana uz znanstvene projekte, istraživačke članke, završne i diplomske radove. Vidjet ćete da je rušenje objekata miniranjem zaista posebno iskustvo, a nakon završenog studij rudarstva i položenog stručnog ispita dobit ćete i dozvolu za pojedinu vrstu miniranja.

2. Ući ćete u jedan od najvećih svjetskih rudnika žive

Riječ je o terenskoj nastavi u slovenskoj Idriji, drugom po veličini rudniku žive u svijetu, čiji su najdublji dijelovi dosezali dubinu od 380 metara od površine, a od 1490. godine rudari su iskopali više od 700 kilometara okna, hodnika, niskopa, uskopa i drugih rudarskih radova. Iz rude cinabarita izvučeno je 147.000 tona žive, dok je gotovo jedna trećina izgubljena u procesu ekstrakcije.

Kroz trodnevnu terensku nastavu i terenski obilazak geoloških naslaga na površini koje će se kasnije kartirati u rudniku upoznat ćete se s geološkom građom idrijskog područja. Uz to ćete iskusiti i geokemijsko istraživanje riječnih sedimenata bogatih živom u rijeci Idrijici te odraditi geološko kartiranje dijela III horizonta u rudniku. Taj je dio posebno uzbudljiv jer ćete se na horizont III spuštati ljestvama, a kako je riječ o dubini od 120 metara, osjećaj je kao da ste se ljestvama spustili s vrha Zagrebačke katedrale visoke 108 metara do njezinog podnožja. Mrak, zar ne?

Naravno, ne moramo ni govoriti kako je svaka terenska nastava posebna sama po sebi s obzirom na nova iskustva i druženja s kolegama, o čemu više možete pročitati ovdje.

3. Posjetit ćete bušaću platformu

Još jedna terenska nastava koju studenti osobito vole posjet je bušaćoj platformi u Labinu.

Inače posjeti studenata bušaćim platformama nisu česta pojava zbog vrlo strogih regulacija i sigurnosnih mjera, no RGN takve posjete nastoji organizirati kad god za to postoje uvjeti i prilika. Zapravo, studenti naftnog inženjerstva na RGN-u među rijetkim su studentima u čitavoj Europi koji imaju priliku posjetiti jedno takvo offshore postrojenje.

Na bušaćoj platformi imate mogućnost susresti se s modernim tehnologijama koje se uvelike razlikuju od konvencionalnih tehnologija koje se koriste na kopnu, što svakako proširuje vaše znanje te vam ujedno omogućava bolje razumijevanje teorijskog dijela nastave. Na platformama ćete susresti i inženjere koji su radili diljem svijeta i koji će s vama rado podijeliti svoja iskustva, a sigurno ćete biti iznenađeni i samim načinom života i svakodnevicom koje podrazumijeva boravak na jednoj takvoj platformi.

4. Imat ćete nastavu pod zemljom

Sveta Barbara zaštitnica je rudara i drugih opasnih zanimanja uz koju se na našem fakultetu vežu različite zanimljive izvannastavne aktivnosti, a po njoj je nazvan i rudnik u Rudama u kojem ćete provesti dio nastave jer je zapravo riječ o podzemnom terenskom laboratoriju.

U tom rudniku dugom 800 i dubokom 75 metara već se niz godina odvija terenska nastava na kolegijima Vjetrenje i odvodnjavanje i Tehnika sigurnosti, kao i zanimljivi projekti i aktivnosti u koje se možete uključiti te raditi istraživanja za diplomske i završne radove.

Među njima su eksperimenti s ciljem praćenja i unaprjeđenja ventilacijskog sustava i klime u rudniku, ponajprije vlažnosti zraka i temperature, kao i samogradnja senzorske i komunikacijske mreže u podzemlju koja na zanimljiv način spaja rudarstvo, elektroniku i programiranje. Studenti su imali priliku sudjelovati i u istraživanju termo-hidro-mehaničkih efekata, dugogodišnjem projektu praćenja širenja topline kroz stijenu, vlažnosti i deformacija koji je zahtijevao konstrukciju posebne opreme i mjernog sustava kako bi omogućio točne računalne simulacije. Poseban oprez, a često i posebnu opremu za rad u opasnim uvjetima, zahtijevalo je uzbudljivo istraživanje neistraženih podzemnih prostora rudnika, dok projekt razvoja opreme za ultrazvučno mjerenje brzine strujanja zraka u podzemlju podrazumijeva korištenje najsuvremenijih tehnologija u rudarstvu.

5. Okušat ćete se u projektiranju odlagališta istrošenog nuklearnog goriva

Čak je i potpunom laiku jasno da je projektiranje odlagališta istrošenog nuklearnog goriva koja moraju ostati sigurna sljedećih 100 000 do milijun godina jedan od najzahtjevnijih inženjerskih izazova. Baš ćete se s takvim neopisivo važnim projektom imati priliku susresti na našem fakultetu.

Iako je riječ o interdisciplinarnom poslu, inženjeri rudarstva s RGN-a tijekom svog školovanja stječu potrebna znanja za projektiranje takvih odlagališta. Tako je, uz poznavanje matične stijene, potrebno znati kako izraditi podzemne prostorije na dubini od 500 do 1000 metara, koje materijale odabrati za ispunu otkopanih podzemnih prostorija, kako ugraditi spremnike s istrošenim nuklearnim gorivom i kako dokazati da je odlagalište sigurno kroz dugo vremensko razdoblje.

Jedan je od načina dokazivanja sigurnosti budućeg odlagališta numerička analiza kroz matematičke modele odlagališta. Upravo je naša alumna Galla Uroić, mag. ing. rud. pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Želimira Veinovića izradila najnapredniji numerički model odlagališta istrošenog nuklearnog goriva i njime dokazala koliki je utjecaj razrušene zone nastale iskopom podzemnih prostorija metodom bušenja i miniranja na odlagalište u cjelini. Njezino istraživanje ukazalo je na probleme vezane uz mogući transport radionuklida istrošenom zonom, a zahvaljujući njezinom modelu buduća bi odlagališta trebala bi biti sigurnija i trajnija.

Rezultate svog istraživanja Galla je objavila u znanstvenom članku, a za svoje je inovativno rješenje nagrađena najprije Rektorovom nagradom, a onda i nizom medalja na međunarodnim izložbama i sajmovima inovacija.

6. Bit ćete dio projekata Međunarodne agencije za atomsku energiju

Na našem fakultetu zanimljivih projekata nikako ne nedostaje, a među njima su i oni koje trenutno provodimo u suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Radi se o izrazito interaktivnim i atraktivnim projektima vezanim uz određivanje podrijetla nitrata u podzemnoj, površinskoj, procjednoj i oborinskoj vodi u priljevnom području crpilišta Velika Gorica te uz određivanje utjecaja rijeke Save i oborine na prihranjivanje vodonosnika u cijelom slivu Save.

U okviru tih projekata, u kojima sudjeluju i druge institucije iz Hrvatske i susjednih država, studenti imaju priliku steći različita nova i konkretna iskustva na terenu i u laboratoriju. Tako se spuštaju u pedološku jamu, uzorkuju podzemnu, površinsku, oborinsku i procjednu vodu, te mjere koncentracije stabilnih izotopa kisika i vodika iz vode te koncentracije osnovnih iona. Osim toga, studenti će imati priliku raditi na uspostavi nove metode za određivanje stabilnih izotopa kisika i dušika iz nitrata.

U takvim projektima studenti mogu sudjelovati kroz završne i/ili diplomske radove ili u slučaju kada rade istraživanje za rektorovu nagradu ili znanstveni članak, a plan je da ih na fakultetu ubuduće bude još i više.

7. Pristupit ćete ogranku međunarodne strukovne udruge

Studentske udruge posebno su važne za okupljanje, druženje i razmjenu iskustava studenata, a sve se to diže na još višu razinu kad djeluju kao ogranci većih međunarodnih udruženja. Tako je i na našem fakultetu zahvaljujući domaćem ogranku SPE-a, odnosno Svjetske udruge naftnih inženjera (Society of Petroleum Engineers), koja okuplja preko stotinu članova sa svih godina studija fakulteta.

Susreti sa stručnjacima, međunarodna suradnja, sudjelovanje u projektima i druženja s ciljem boljeg upoznavanja članova omogućit će vam stjecanje uvida u aktualna pitanja i područja interesa struke te pogled u budućnost naše industrije.

Ako volite putovati, sigurno ćete uživati u posjetama međunarodnim konferencijama i drugim udrugama koje diljem svijeta djeluju u okviru SPE-a, a imat ćete priliku i humanitarno djelovati kroz SPE Cares, odnosno organizaciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Jedna je od najvećih aktivnosti udruge organizacija ASEC-a, međunarodnog studentskog kongresa koji je u kratko vrijeme postao najveće i najvažnije okupljalište studenata iz naše struke u čitavoj Europi.

8. Sudjelovat ćete u organizaciji međunarodnog kongresa

Annual Student Energy Congress (ASEC) međunarodni je studentski energetski kongres, najveći u Europi, koji svake godine okuplja studente i profesionalce iz industrije, a održava se na našem fakultetu od 2014. godine u organizaciji studentskog ogranka Svjetske udruge naftnih inženjera. Dosad smo tako na fakultetu ugostili kolege iz cijelog svijeta – Albanije, Azerbajdžana, Crne Gore, Ekvadora, Etiopije, Francuske, Indije, Indonezije, Irana, Kanade, Mađarske, Meksika, Nigerije, Poljske, Rusije, Srbije, Turkmenistana, Vijetnama i drugih država.

Cjelokupna organizacija u rukama je studenata i iznimno smo ponosni na njihov rad i trud koji ulažu u osmišljavanje i provedbu programa koji uvijek obuhvaća nekoliko zanimljivih događaja i aktivnosti. Među njima su predavanja stručnjaka iz znanstvenog i poslovnog sektora, radionice s rješavanjima konkretnih problema i pitanja u industriji, panel-rasprave s poznatim licima iz struke, studentska izlaganja te terenski posjeti najzanimljivijim lokalitetima.

Osobito je atraktivan i uvijek dobro posjećen turnir Petrobowl Europe koji predstavlja europske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u kvizu Petrobowl.

9. Predstavljat ćete faks na svjetskom kvizu znanja

Naravno, ako pokažete dovoljno znanja i najprije pobijedite u kvalifikacijama. Ako još niste imali prilike čuti za Petrobowl, znajte da je riječ o dinamičnom kvizu u organizaciji Svjetske udruge naftnih inženjera (SPE – Society of Petroleum Engineers), koji daje priliku studentima iz cijelog svijeta da odmjere znanje iz tehničkih i drugih aspekata naftne i plinske industrije.

Prvi Petrobowl organizirali su 2002. godine studenti ogranka Američke zaljevske obale, a 2015. godine postao je globalno događanje koje je postepeno uvelo kontinentalne kvalifikacije i tako omogućilo sudjelovanje studenata diljem svijeta. Tijekom pandemije koronavirusa natjecanja su organizirana virtualno, dok su se ranijih godina održavala u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji i Nizozemskoj.

Europske kvalifikacije postale su dijelom Međunarodnog studentskog energetskog kongresa (ASEC –  Annual Student Energy Congress) koji se održava svake godine u Zagrebu i nakon kojeg najbolji studenti imaju čast predstavljati naš kontinent na globalnom natjecanju na kojem sudjeluju ukupno 32 najbolja tima. Neopisivo smo ponosni i što su naši studenti 2021. godine prvi put izborili i plasman na svjetsko natjecanje.

Čitaj o nama

Pitaš se kako će izgledati tvoj studentski život i karijera nakon što završiš RGNF? Donosimo ti članke s iskustvima sadašnjih i bivših studenata koji nude odgovore na ova i brojna druga pitanja!

RGN FAKULTET

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima na našem fakultetu, poput članstva u Studentskom zboru, SKOL-u ili pak nekom studentskom, sportskom timu, jedna se udruga osobito ističe i ima posebno mjesto u srcu svih brucoša, sadašnjih i nekadašnjih studenata RGN-a.

RGN FAKULTET

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

RGN FAKULTET

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

RGN FAKULTET

Terenska nastava idealna je prilika za stjecanje ekspertize tijekom putovanja diljem Hrvatske i šire te upoznavanje s novim kolegama, profesorima ili stručnjacima.

RGN FAKULTET

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

INDEX.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.