Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Geologija – Poveži znanost, tehnologiju i pustolovinu.
STUDIJ PRIMIJENJENE GEOLOGIJE I GEOLOŠKOG INŽENJERSTVA

Saznaj zašto će svi veliki projekti 22. stoljeća trebati upravo inženjere geologije!

Poveži inženjerstvo, tehnologiju i pustolovinu.

Studij Primijenjene geologije i geološkog inženjerstva

Saznaj više o prijediplomskom studijskom programu

Zanima te primijenjena geologija i geološko inženjerstvo te kako bi izgledala tvoja karijera? U svom svakodnevnom poslu ćeš planirati, projektirati, izvoditi i nadzirati istraživanja prirodnih resursa (voda, tlo, sirovine), na površini i u podzemlju, sa svrhom njihove eksploatacije, ali i očuvanja, te zaštite od prirodnih opasnosti (geohazarda).

Stručnjaci s kompetencijama iz geološkog inženjerstva i primijenjene geologije zapošljavaju se u gospodarskim djelatnostima vezanim za prirodne resurse (npr. voda, mineralne sirovine itd.), energetiku (npr. nafta, plin geotermalna energija i sl.) i graditeljstvo (npr. građenje zgrada, mostova i drugih složenih građevina itd.)

Kompetencije studenata nakon završenog prijediplomskog studija Geološkog inženjerstva:

  • Temeljna znanja iz područja tehničkih i prirodnih znanosti
  • Sposobnost, stručnost i kompetentnost za obavljanje poslova i rješavanje srednje složenih problema u primijenjenoj geologiji i geološkom inženjerstvu i geologiji, kao i u drugim strukama koje se koriste rezultatima istraživanja u geološkom inženjerstvu i geologiji te ih primjenjuju
  • Sposobnost odabira i primjene odgovarajućih analitičkih metoda i postupaka te opreme potrebne u laboratorijskim i terenskim istraživanjima
  • Sposobnost korištenja aktualnih informacijskih tehnologija za prikupljanje i obradu podataka prikupljenih novim istraživanjima ili iz postojeće literature, baza podataka i drugih izvora informacija
  • Vještine i kvalitete nužne za veću učinkovitost te za prepoznavanje potrebe za dugoročnim profesionalnim razvojem i suradnjom sa stručnjacima iz drugih disciplina.

Trajanje: 3 godine

Potrebno ECTS bodova: 180

Akademski naziv: Sveučilišni prvostupnik / sveučilišna prvostupnica (baccalaureus) inženjer geologije (kratica: univ.bacc.ing.geol.)

Prijediplomski studijski program – Geološko inženjerstvo.

Čime ću se baviti?

Magistri inženjeri/ke geologije mogu se odlučiti između jednog od četiri modula – smjera Hidrogeologija, Inženjerska geologija, Geoenergija i Geologija mineralnih sirovina i okoliša. U svakom slučaju, geolozi su traženi u tvrtkama u Hrvatskoj i cijelom svijetu, primjerice INA, Kaming, Ciak, OMV, De Beers, Nordgold i brojnim drugima.

Magistri inženjeri/ke geologije

Odabirom modula Hidrogeologija stječu se specifična znanja o načinu prikupljanja podataka o podzemnim vodama, te izradi modela tečenja podzemnih voda i transporta onečišćivala u svrhu utvrđivanja njihovog održivog korištenja.

Hidrogeolozi, osim na vodoopskrbnim projektima, često rade i na velikim građevinskim projektima, izgradnji prometnica, tunela i sl., te pomažu u sigurnom odlaganju opasnih materijala. Osim obavljanja općih istraživanja okoliša, rješavaju sve specifične probleme vezane uz podzemnu vodu.

Magistri inženjeri/ke geologije

Odabirom modula Inženjerska geologija stječu se kompetencije za izradu inženjerskogeoloških izvještaja tijekom planiranja namjene zemljišta, izrade studija utjecaja na okoliš, projektiranja i izvođenja građevina, kao i drugih preliminarnih istraživanja koja prethode inženjerskim projektima ili studijama većih područja.

Istraživanja koje provode inženjerski geolozi uključuju: procjenu geoloških opasnosti i inženjerskogeoloških uvjeta, svojstva materijala, stabilnost klizišta i padina, pojave i procese erozije, seizmička istraživanja i drugo.

Magistri inženjeri/ke geologije

Kroz modul Geoenergija razvijaju se kompetencije za istraživanje dubokog podzemlja u svrhu pronalaska i karakterizacije pouzdanih izvora energije te podzemnih skladišta fluida.

Izobrazba stručnjaka u ovom području je od izrazitog značaja, jer će njihove kompetencije pomoći rješavanju najvećih izazova energetske tranzicije, a to su integriranje promjenljive proizvodnje iz obnovljivih izvora u energetsku mrežu i korištenje fosilnih goriva bez štetnih emisija.

Magistri inženjeri/ke geologije

Kroz modul Geologija mineralnih sirovina i okoliša steći će se znanja o geološkim procesima i materijalima, svojstvima stijena i tala te mineraloškim, petrografskim i geokemijskim parametrima s ciljem utvrđivanja tipova, načina postanka i eksploatacijskih zaliha mineralnih sirovina, kao i mogućnosti njihova optimalnog korištenja za industrijsku preradbu, proizvodnju građevnog materijala, arhitektonsko-građevnog kamena i kovina.

Prema Zakonu o rudarstvu i Pravilniku o stručnoj osposobljenosti za obavljanje određenih poslova u rudarstvu, inženjer geologije je regulirana profesija za obavljanje „radova i ispitivanja kojima je svrha utvrditi postojanje, položaj i oblik ležišta mineralnih sirovina, njihovu količinu i kakvoću, te uvjete eksploatacije“, što je posebno predviđeno ovim modulom.

Upiši se i uživaj u svemu što RGNF pruža!

Upisom na naš fakultet osim stjecanja znanja i svih potrebnih vještina imati češ priliku uživati i u raznim zanimljivim i zabavnim iskustvima. Izaberi i uživaj!

Inženjerske struke koje najbolje predstavljaju popularna STEM zanimanja dolaze upravo s RGNF-a, a svoja znanja možeš razvijati u čak 15 različitih laboratorija opremljenih vrhunskom tehnologijom.

Balans između terenske nastave i uredskog posla je bitan! Simulacije različitih eksperimenata i istraživanja na terenskoj nastavi u Hrvatskoj i inozemstvu pružaju pravo zadovoljstvo i primjenu teoretskog znanja.

Zagrebi ispod površine na stručnoj praksi! Stručnu praksu možeš odraditi u Hrvatskoj ili inozemstvu, a stečena znanja će ti pružiti savršenu podlogu prije početka rada u struci.

Uživaj u sportu i postani dio RGNF momčadi! Na našem fakultetu možeš birati između nogometa, košarke, odbojke, rukometa i veslanja. Očekuju te kvalitetni treninzi i natjecanja s najboljim ekipama Sveučilišta.

Postani dio RGNF zajednice! Priključi se jednoj od 3 udruge na našem fakultetu i sudjeluj u konferencijama, izletima i druženju, te povezivanju sa studentima srodnih struka diljem cijeloga svijeta. Saznaj više o udrugama: SPEZG, Sretno! i AAPG ZG!

Najveće okupljanje studenata Fakulteta rudarstva, geologije, geološkog inženjerstva, naftnog rudarstva i srodnih studija iz regije s ciljem razvoja međunarodne suradnje i unapređenje odnosa između studenata.

Članovi SKOL-a studenti su geologije, rudarstva i naftnog rudarstva. Članove povremeno angažiramo na projektima za čije je izvođenje potrebna speleološka oprema te iskustvo i znanje studenata speleologa.

RGNF svake godine nastavlja uspješnu suradnju s brojnim europskim sveučilišnim ustanovama u okviru međunarodnih projekata Erasmus+ i Ceepus.

Čitaj o nama

Pitaš se kako će izgledati tvoj studentski život i karijera nakon što završiš RGNF? Donosimo ti članke s iskustvima sadašnjih i bivših studenata koji nude odgovore na ova i brojna druga pitanja!

RGN FAKULTET

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima na našem fakultetu, poput članstva u Studentskom zboru, SKOL-u ili pak nekom studentskom, sportskom timu, jedna se udruga osobito ističe i ima posebno mjesto u srcu svih brucoša, sadašnjih i nekadašnjih studenata RGN-a.

RGN FAKULTET

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

RGN FAKULTET

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

RGN FAKULTET

Terenska nastava idealna je prilika za stjecanje ekspertize tijekom putovanja diljem Hrvatske i šire te upoznavanje s novim kolegama, profesorima ili stručnjacima.

RGN FAKULTET

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

INDEX.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.