Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Gdje mogu raditi nakon završetka fakulteta? – Poveži znanost, tehnologiju i pustolovinu.
RGN FAKULTET

Gdje mogu raditi nakon završetka fakulteta?

event 06.08.2021.

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

Zanimljivi kolegiji, pristupačni profesori, prilike za putovanja, moderno uređenje i opremljenost dvorana i laboratorija, jednostavan upis… sve su to faktori koji utječu na vašu odluku studenata o tome koji fakultet upisati. Međutim, iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci. I zaista, nije svejedno hoćete li nakon godina učenja, pohađanja predavanja i polaganja ispita postati još jedan broj u statistici zavoda za zapošljavanje ili će vam se vrata karijere početi otvarati još tijekom studija, a osobito nakon njegovog završetka.

Upravo naš Rudarsko-geološko-naftni fakultet karakteriziraju brojne mogućnosti zapošljavanja dostupne tijekom studiranja i nakon završetka fakulteta, što rado potvrđuje i nekoliko naših bivših studenata koji nam otkrivaju gdje su danas, što rade i zbog čega su zadovoljni odabirom studija: Lovro Blažok, Ivana Gudac, Josip Martinić, Denis Putinja, Marin Roguljić i David Šiljeg.

Raznoliki poslovi nakon fakulteta

Kad najprije pogledamo na kojim se radnim mjestima danas nalaze naši alumniji, očito je da je spektar poslova dostupnih nakon fakulteta zaista poslova raznolik.

Za Lovru, geološkog inženjera iz poduzeća Geotech specijaliziranog za projektiranje, nadzor i savjetovanje u geotehničkom inženjerstvu, možemo reći da je predodređen za struku za koju se obrazovao. Odmalena je pratio i volio dokumentarce o povijesti zemlje, a i njegovo rodno mjesto Đurđevac u Podravini poznato je po nalazištima nafte i zemnog plina, što ga je također uvelike usmjerilo u današnju branšu jer se od rane dobi susretao s pojmovima iz struke. Sadašnje mu je zanimanje vezano za teren: „Obavljam determinaciju sondažnih jama i bušaće jezgre, inženjersko-geološko kartiranje lokacije, postavljanje loggera za mjerenje razine podzemnih voda, ispitivanje vodoupojnosti u sklopu sondažnih jama ili bušotina i druge aktivnosti“, otkriva Lovro te dodaje kako dio posla obavlja i u uredu gdje proučava dostupnu dokumentaciju, obrađuje podatke s terena te izrađuje elaborate i grafičke priloge.

Ivana je voditeljica odjela u Ires ekologiji, konzultantskoj tvrtki ovlaštenoj za poslove procjene utjecaja na okoliš i prirodu. S radom je započela kao geološki inženjer koji je svojim znanjem uvelike pridonio realizaciji svih projekata zbog razumijevanja tema poput dinamike podzemne i površinske vode, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, pronos onečišćivala kroz različite medije i drugih. Trenutno upravlja projektima te vodi multidisciplinarni tim te ističe kako je dinamičnost ono što najviše voli u svom poslu. „Inženjerskim pristupom, koji je dominantno razvijen tijekom studija, s lakoćom sam od početka rada rješavala izazove koji su stavljeni pred mene. S obzirom na to da smo se tijekom studija upoznali i s drugim strukama, rad i vođenje multidisciplinarnog tima nije zahtijevao veliku prilagodbu“, pojašnjava Ivana i ističe da fakultet prepoznaje vrijedne i marljive studente što je i njoj pomoglo u tome da zavoli studij.

Josip i Denis kolege su u poduzeću Kamen iz Pazina koje se od 1954. godine bavi eksploatacijom, preradom i primjenom arhitektonsko-građevinskog kamena. Josip je odgovorni voditelj podzemne eksploatacije i izrade projektne rudarske dokumentacije, a Denis tehnički rukovoditelj grupe kamenoloma. Josip se prisjeća kako je baš lakoća zapošljavanja utjecala na njegovu odluku da upiše naš fakultet. „Ovo je moj prvi posao u struci, a u njemu me najviše motivira ozbiljnost podzemnog rada i odabir najboljeg rješenja“, otkriva Josip. Denis je bio stipendist kompanije, a i danas ga najviše motiviraju zanimljivi radni zadaci, ali i dobra plaća. „Ovo je moj prvi posao u struci , no tijekom studija radio sam na studentskim poslovima geodetskih mjerenja i ažuriranja karata. Preporučio bih i drugima da upišu RGN jer ih očekuje zanimljiv posao koji nije vezan samo uz ured“, ističe Denis.

Marin je inženjer bušenja u konzultantskoj tvrtki Fika Eco koja se bavi izradom naftno-rudarskih projekata te aktivno sudjeluje u izradi i nadzoru naftnih, plinskih i geotermalnih bušotina. To mu je prvi posao u struci, do kojeg je došao po preporuci profesora s fakulteta. „Prvotni mi je plan bio rad na offshore platformi u Sjevernom moru, no naftna kriza 2015. godine malo mi je poremetila planove. Srećom, potencijal naše struke je velik, osobito uzimajući u obzir buduće geotermalne projekte u sjevernoj Hrvatskoj, a ovdje gdje sam danas dobio sam priliku naučiti proces izrade naftno-rudarskih projekata i sudjelovati u izradi bušotina, što je za mladog inženjera velika i važna stvar“, otkriva Marin.

Naravno, karijera nakon RGN-a nije ograničena samo na Hrvatsku. Naši studenti oduvijek su bili cijenjeni stručnjaci u inozemstvu, a jedan je od njih i David. Sadašnja mu je lokacija Houston u Texasu, gdje je član inženjerskog tima u američkoj tvrtki Nabors Corporate Services inc. Svakodnevno radi na pružanju tehničke podrške za sve operativne bušaće garniture diljem Amerike, ali i ostalih dijelova svijeta poput Bliskog istoka, Južne Amerike, Aljaske i drugih. Do tog je posla došao preko stipendije koju je dobio pri kraju preddiplomskog studija naftnog rudarstva.  „Za ovaj sam se posao školovao i u njemu uživam. Najviše me raduje dinamičnost i savršen omjer rada u uredu i na terenu, a dodatno me motivira to što se moj rad vrednuje i što imam stimulativna primanja i godišnje bonuse izravno povezane s trudom i zalaganjem“, pojašnjava David.

Motivacije nikad ne nedostaje

Svi znamo da je motivacija ključan faktor za zadovoljstvo i kvalitetno obavljanje bilo kojeg posla. Marin je tako svoju motivaciju pronašao kroz procese i prilike u struci, kojih je sve više zbog novih projekata. Lovru također veseli istraživanje novih područja, dok Ivana poseban fokus stavlja na održivi razvoj. David pak ističe kako je odličan osjećaj vidjeti kako nešto što osmisli radi na terenu i ima svoju primjenu. Kao glavne prednosti svog posla bivši studenti RGN-a ističu dinamičnost posla, uvid u nove tehnologije, stalno praćenje i napredovanje procesa, kao i priliku za konstantni profesionalni razvoj. Naravno, ima tu i stvari koje su im manje drage, poput administrativnih procesa i poslova te odvojenosti od obitelji i bližnjih.

Vječna sjećanja na fakultet

A sjećaju li se studentskih dana i vrijedi li i za njih ona poznata izreka „mladost – ludost“? Navode da su im najljepše uspomene tijekom studiranja stvorene kroz terensku nastavu i druženja. Tako Ivana ističe da su proputovali cijelu Hrvatsku i šire te da su se na terenu rodila mnoga prijateljstva i ljubavi, pa tako i njena. Osim odlaska na teren, u dobrom su im sjećanju ostale i laboratorijske vježbe i praksa u rudniku. Denis ne propušta priliku i da istakne kantinu RGN-a, za koju mnogi kažu daje jedna od boljih u Zagrebu, kao središte okupljanja mnoštva studenata, raznih usmjerenja gdje je velika vjerojatnost da ćete upoznati buduće kolege, prijatelje pa čak i ljubav.

Ispunjenje očekivanja

A je li ih RGN pripremio za tržište rada te je li ispunio njihova očekivanja? Svi se slažu u tome da im je fakultet dao kvalitetnu osnovu za poslove koje sada obavljaju te im omogućio stjecanje raspona znanja s kojim mogu biti konkurentni, ne samo u naftnoj i geotermalnoj industriji, već i u drugim, srodnim strukama. Ističu kako je fakultet idealan izbor za studente koji su više skloni terenskim aktivnostima, nego uredskom poslu jer se na terenima, osim konkretnih znanja, stvaraju prijateljstva za cijeli život, kao i kvalitetne suradnje s kolegama i profesorima.

„Rudarsko-geološko-naftni fakultet savršen je spoj svega onoga što me zanimalo, a to su inženjerstvo, kemija, mehanika, seizmika, geologija, i drugo. Slobodno mogu reći da je ispunio moja očekivanja i jako sam sretan što sam završio baš taj fakultet“, na kraju zaključuje David.

Čitaj o nama

Pitaš se kako će izgledati tvoj studentski život i karijera nakon što završiš RGNF? Donosimo ti članke s iskustvima sadašnjih i bivših studenata koji nude odgovore na ova i brojna druga pitanja!

RGN FAKULTET

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima na našem fakultetu, poput članstva u Studentskom zboru, SKOL-u ili pak nekom studentskom, sportskom timu, jedna se udruga osobito ističe i ima posebno mjesto u srcu svih brucoša, sadašnjih i nekadašnjih studenata RGN-a.

RGN FAKULTET

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

RGN FAKULTET

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

RGN FAKULTET

Terenska nastava idealna je prilika za stjecanje ekspertize tijekom putovanja diljem Hrvatske i šire te upoznavanje s novim kolegama, profesorima ili stručnjacima.

RGN FAKULTET

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

INDEX.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.