Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Rudarstvo – Poveži znanost, tehnologiju i pustolovinu.
STUDIJ RUDARSTVA

Saznaj zašto je Rudarstvo studij za 22. stoljeće!

Poveži inženjerstvo, tehnologiju i pustolovinu.

Studij Rudarstva

Saznaj više o prijediplomskom studijskom programu.

Na studiju ćeš naučiti planirati, izvoditi i nadzirati iskope mineralnih sirovina. U svojoj karijeri imati ćeš priliku raditi na terenu kao i u uredu.

Karijeru možeš započeti u rudarskim tvrtkama ili tvrtkama koje se bave rudarskom djelatnošću, građevinskim tvrtkama, energetskim tvrtkama te tvrtkama koje se bave zaštitom okoliša i konzultantskim poslovima u zaštiti okoliša.

Mnoge tvrtke zapošljavaju magistre inženjere rudarstva u Hrvatskoj i svijetu.

Kompetencije studenata nakon završenog prijediplomskog studija Rudarstva:

  • Temeljna znanja iz područja tehničkih i prirodnih znanosti
  • Sposobnost primjene stečenih znanja pri samostalnom obavljanju stručnih poslova i rješavanju problema srednje složenosti kod površinske i podzemne eksploatacije mineralnih sirovina(miniranje, strojno dobivanje, transport, oplemenjivanje, vjetrenje, odvodnjavanje, procjena stabilnosti i sigurnosti objekata izgrađenih u tlima i stijenama)
  • Sposobnost odabira i primjene odgovarajućih analitičkih metoda i postupaka te opreme potrebne u laboratorijskim i terenskim istraživanjima
  • Sposobnost korištenja aktualnih informacijskih tehnologija za prikupljanje i obradu podataka prikupljenih novim istraživanjima ili iz postojeće literature, baza podataka i drugih izvora informacija
  • Vještine i kvalitete nužne za veću učinkovitost i za prepoznavanje potrebe za dugoročnim profesionalnim razvojem i suradnjom sa stručnjacima iz drugih disciplina.

Trajanje: 3 godine

Potrebno ECTS bodova: 180

Akademski naziv: Sveučilišni prvostupnik / sveučilišna prvostupnica (baccalaureus) inženjer rudarstva (kratica: univ.bacc.ing.min.)

Prijediplomski studijski program – Rudarstvo

Čime ću se baviti?

Kao Magistar inženjer/magistra inženjerka rudarstva možeš se baviti rudarstvom, geotehnikom ili zbrinjavanjem otpada. Bez obzira na smjer naučiti češ planirati, izvoditi i nadzirati iskope mineralnih sirovina.

Magistri inženjeri/ke rudarstva

Kao geotehničar/ka moći ćeš detaljno upoznati fizičko-mehaničke značajke stijena i tla. Naučit ćeš koristiti alate za numeričke analize i simulacije ponašanja tla i stijena te time postati sposoban/na procijeniti utjecaj eksploatacije mineralnih sirovina, miniranja, ljudi i prirodnih katastrofa na okoliš i tlo.

Magistri inženjeri/ke rudarstva

Želiš ići u smjeru Rudarstva? Dođi i nauči tehnologije kao što su bušenje, miniranje, strojno otkopavanje ili transport mineralnih sirovina. U svojoj karijeri imati ćeš priliku projektirati, izvoditi i nadzirati eksploataciju mineralnih sirovina te specijalne radove kao što su rušenje objekata upotrebom privrednih eksploziva te podvodna miniranja.

Magistri inženjeri/ke rudarstva

Završiš li smjer Zbrinjavanje i odlaganje otpada bavit ćeš se zaštitom okoliša. Procjenjivati ljudski utjecaj na okoliš, sanirati onečišćena tla, izrađivati numeričke simulacije procjena onečišćenja i metoda sanacije. Naučit ćeš i dizajnirati moderni i održivi sustav gospodarenja otpadom, projektirati odlagališta komunalnog, opasnog i radioaktivnog otpada i nadzirati ih.

Upiši se i uživaj u svemu što RGNF pruža!

Upisom na naš fakultet osim stjecanja znanja i svih potrebnih vještina imati češ priliku uživati i u raznim zanimljivim i zabavnim iskustvima. Izaberi i uživaj!

Inženjerske struke koje najbolje predstavljaju popularna STEM zanimanja dolaze upravo s RGNF-a, a svoja znanja možeš razvijati u čak 15 različitih laboratorija opremljenih vrhunskom tehnologijom.

Balans između terenske nastave i uredskog posla je bitan! Simulacije različitih eksperimenata i istraživanja na terenskoj nastavi u Hrvatskoj i inozemstvu pružaju pravo zadovoljstvo i primjenu teoretskog znanja.

Zagrebi ispod površine na stručnoj praksi! Stručnu praksu možeš odraditi u Hrvatskoj ili inozemstvu, a stečena znanja će ti pružiti savršenu podlogu prije početka rada u struci.

Uživaj u sportu i postani dio RGNF momčadi! Na našem fakultetu možeš birati između nogometa, košarke, odbojke, rukometa i veslanja. Očekuju te kvalitetni treninzi i natjecanja s najboljim ekipama Sveučilišta.

Postani dio RGNF zajednice! Priključi se jednoj od 3 udruge na našem fakultetu i sudjeluj u konferencijama, izletima i druženju, te povezivanju sa studentima srodnih struka diljem cijeloga svijeta.

Najveće okupljanje studenata Fakulteta rudarstva, geologije, geološkog inženjerstva, naftnog rudarstva i srodnih studija iz regije s ciljem razvoja međunarodne suradnje i unapređenje odnosa između studenata.

Članovi SKOL-a studenti su geologije, rudarstva i naftnog rudarstva. Članove povremeno angažiramo na projektima za čije je izvođenje potrebna speleološka oprema te iskustvo i znanje studenata speleologa.

RGNF svake godine nastavlja uspješnu suradnju s brojnim europskim sveučilišnim ustanovama u okviru međunarodnih projekata Erasmus+ i Ceepus.

Čitaj o nama

Pitaš se kako će izgledati tvoj studentski život i karijera nakon što završiš RGNF? Donosimo ti članke s iskustvima sadašnjih i bivših studenata koji nude odgovore na ova i brojna druga pitanja!

RGN FAKULTET

Među brojnim izvannastavnim aktivnostima na našem fakultetu, poput članstva u Studentskom zboru, SKOL-u ili pak nekom studentskom, sportskom timu, jedna se udruga osobito ističe i ima posebno mjesto u srcu svih brucoša, sadašnjih i nekadašnjih studenata RGN-a.

RGN FAKULTET

Svatko se od nas na fakultetu našao barem jednom (neki i više puta) u poziciji brucoša, s glavom punom upitnika i brojnim dilemama oko prvih koraka na početku studentskog puta.

RGN FAKULTET

Zbog čega je toliko posebno studirati na našem fakultetu? Razloga je zaista mnogo, a u ovom smo tekstu nabrojali samo neke od posebnosti koje studiranje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ovisno o studiju koji ste upisali, mogu učiniti zaista super iskustvom i definitivno pomažu u tome da dani na faksu budu zanimljiviji, interaktivniji i atraktivniji.

RGN FAKULTET

Terenska nastava idealna je prilika za stjecanje ekspertize tijekom putovanja diljem Hrvatske i šire te upoznavanje s novim kolegama, profesorima ili stručnjacima.

RGN FAKULTET

Iako ste uoči upisa na fakultet u godinama kad ste još uvijek prilično bezbrižni i kad vas ipak još nekoliko godina dijeli od trenutka kad ćete se potpuno osamostaliti, na odabir fakulteta zasigurno utječe i kasnija mogućnost zapošljavanja u struci

INDEX.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.

SREDNJA.HR

Curabitur orci mauris, volutpat in ante vel, fermentum commodo metus. Donec dictum tristique justo, eu iaculis sem scelerisque at. Fusce mollis purus id quam rhoncus, ut consequat risus facilisis.